activiteiten zoetstof smaakversterker functioneel voedsel activiteiten zoetstof smaakversterker functioneel voedsel kwaliteit kwaliteit

Food Leaders: UGent-professor Frank Devlieghere over lean labels en voorspellende microbiologie

Food Leaders: UGent-professor Frank Devlieghere over lean labels en voorspellende microbiologie

In Food Leaders delen experts hun kijk op de macrotrends in de voedingssector. Frank Devlieghere professor voedingsmicrobiologie en conserveringstechnieken aan de UGent, heeft het over de evolutie naar ‘lean labels’ en de kracht van voorspellende microbiologie.

 

Van ‘clean label’ naar ‘lean label’

“De opkomst van clean labels is misschien wel de meest ingrijpende evolutie van de laatste jaren in de voedingsindustrie”, zegt professor Frank Devlieghere. “Een clean label betekent geen additieven. Dat stelt producenten voor heel wat problemen wat voedselveiligheid en houdbaarheid betreft. Dat zien ook wetgevers en retailers stilaan in.”

“Voor alle duidelijkheid: goedgekeurde additieven werden uitvoerig onderzocht. We zijn daarom zeker dat ze hun werk doen én volledig veilig zijn. Dat is niet altijd het geval

bij natuurlijke bewaarmiddelen, die bovendien vaak een ongunstige invloed hebben op de smaak en geur van producten.”

 

“Clean labels zullen de komende jaren dan ook plaatsmaken voor lean labels. Producenten zullen – in beperkte mate – weer additieven kunnen gebruiken, op voorwaarde dat ze daar transparant over communiceren. Ze zullen telkens kritisch moeten evalueren of een additief noodzakelijk is en het gebruik stevig moeten onderbouwen. Zo kan een beter evenwicht gevonden worden tussen voedselveiligheid en de beperking van voedselverspilling. Daar heeft iedereen baat bij: producent, retailer en consument.” 

 

 


Een lean label zorgt voor een beter evenwicht tussen voedselveiligheid en de beperking van voedselverspilling” professor Frank Devlieghere


 

Krachtige voorspellende modellen

Professor Devlieghere en zijn collega’s geloven sterk in de kracht van de voorspellende microbiologie. “We maken wiskundige modellen die het gedrag van micro-organismen kunnen voorspellen. Dat vraagt heel wat complex labo- en computerwerk. Maar eenmaal je zo’n model hebt, beschik je over een enorm krachtige tool om het effect van bewaringstechnieken te voorspellen zonder dat je experimenten hoeft uit te voeren.”