Gerard Versteegh (CEO Tradin Organic) kijkt verder dan puur biologische landbouw

DELEN

In Food Leaders laten we telkens een expert in de voedingssector aan het woord. Deze keer is het de beurt aan Gerard Versteegh, CEO van Tradin Organic, een pionier binnen de biologische ingrediëntenmarkt. Het bedrijf is net zoals Snick EuroIngredients onderdeel van de Acomo Groep en zet ook vol in op duurzaamheid. Gerard geeft je een kijkje achter de schermen van biologische landbouw: “In alles wat we doen, houden we rekening met het volledige ecosysteem.”

 

tradin organic

 

De snelle opmars van biologische landbouw

 

Begin de jaren 1980 richtte Gerard Versteegh Tradin Organic op. Het bedrijf bracht in zijn begindagen de eerste biologische consumentenproducten op de markt. Dat deed het door biologische ingrediënten zelf bij duurzame telers te selecteren. Versteegh: “We zijn voornamelijk gestart met gedroogd fruit, noten en kleine granen. Destijds kwam de vraag vooral van groente- en fruitwinkels.”

 

Een tiental jaar later kwam de eerste Europese regelgeving rond biologische productie en etikettering. Ook de interesse van supermarkten in biologische producten nam toen toe. Tradin Organic ontpopte zich tot een gespecialiseerde importeur in de biologische voedingsindustrie.

 

Versteegh: “De markt is vandaag veel matuurder dan in onze beginperiode. Zo konden we onze werking ook verder professionaliseren. Onze cijfers van 2020 spreken voor zich: met 471 miljoen euro kenden we nagenoeg een omzetverdubbeling ten opzichte van 2014.”

 

Evoluerende klantenbehoeften

 

De klanten van Tradin Organic – en hun klanten, de eindconsument – zijn steeds meer bezig met gezonde voeding. Versteegh: “Zo neemt de vraag naar plant-based alternatieven voor dierlijke eiwitten snel toe. Samen met Snick Euroingredients zijn er diverse ontwikkelingen actief om hierop in te spelen. Daarnaast zijn producten die de immuniteit verhogen, zoals limoen, gember en sinaasappelsap, ook erg in trek.”

 

Ook de aandacht voor ethische consumptie zit in de lift. En daar speelt Tradin Organic helemaal op in. “We willen met onze producten niet alleen de milieu-impact beperken, maar het milieu ook versterken”, legt Versteegh uit. “Daarom zetten we sterk in op regeneratieve landbouw. We houden rekening met het volledige ecosysteem door bijvoorbeeld biologische meststoffen te gebruiken, gewassen strategisch te heraanplanten en met vruchtwisseling te werken. Zo verrijken we de bodemkwaliteit en zorgen we voor een hogere vruchtbaarheid.”

“We hebben verschillende biologische landbouwprojecten in onder andere de Filipijnen, Peru en China. We hebben al heel wat kwaliteitscertificaten, maar gaan nog een stap verder met onze inspanningen om het ‘Regenerative Organic Certification’ en het ‘We Care Standard’-certificaat binnen te halen. We kijken verder dan de klassieke biologische landbouw”, besluit Versteegh.

 

“We willen met onze producten niet alleen de milieu-impact beperken, maar het milieu ook versterken.” – Gerard Versteegh, CEO van Tradin Organic

 

 


Biologische landbouw op het wereldtoneel

 

Duurzame landbouw is een hot topic op mondiaal niveau. Zo luidden de Verenigde Naties dit jaar het ‘decennium van de ecosysteemrestauratie’ in. De aantasting van onze ecosystemen tegengaan en zelfs omkeren is nodig om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van 2030 te halen:

 

  • Honger beëindigen
  • Veilig drinkwater en sanitaire voorziening voor iedereen
  • Verantwoord consumeren en produceren
  • Klimaatactie ondernemen om de impact te bestrijden
  • Duurzaam omgaan met het leven in het water en op het land

 

De laatste tien jaar nam het aandeel biologische landbouwgrond toe met 66% in de EU. Zo stranden we voorlopig op 8,5% van alle landbouwgrond. De doelstelling van de Europese ‘Green Deal’ is om dat cijfer op te trekken naar 25% tegen 2030.


 

 

Benieuwd naar de innovatieve, duurzame voedingsconcepten van Snick?

Bezorg ons jouw vraag. We helpen je graag verder!